Menybar

torsdag 18 november 2010

SVENSKT VACCIN SKA BROMSA BARNDIABETES - SANDRA ÅSTRAND GÄSTAR TV4 NYHETSMORGON

Barnens kusin Sandra Åstrand gästar
morgonsoffan i TV4 i morgon. Missa inte!
Är räddningen för tusentals barn med diabetes nära?
Sverige kan nämligen bli först i världen med ett vaccin. Ett svenskt försöksvaccin testas nu på drygt 600 nyinsjuknade barn och ungdomar i Europa och USA!
Med i det här testet är mina barns kusin, gulliga Sandra Åstrand, 13 år, från Linköping. Sandra håller tummarna stenhårt, för att försöken ska slå väl ut. I så fall kan det finnas ett färdigt vaccin om två år.

Sandra fick sin diagnos diabetes förra sommaren. Det började med att hon ofta kände sig väldigt törstig, hon blev tröttare och tröttare och hade svårare och svårare att koncentrera sig. Helt plötsligt, en dag, blev Sandra akut sjuk och hamnade på Intensiven. Hela släkten blev självklart mycket oroliga och Mamma Kattis (min mans syster) och pappa Fredrik turades om att vaka hos Sandra. Storasyster Frida var jätteorolig för sin lillasyster. Och med rätta. Det var ett under att Sandra överlevde. Hon var mycket sjuk!

Till allas lättnad och glädje fick dock Sandra lämna sjukhuset efter ett par veckor, men hennes liv efter sjukhusvistelsen skulle inte bli som det var innan. Sandra hade fått diagnosen barndiabetes.
På sjukhuset hade familjen Åstrand blivit tillfrågade om Sandra ville ingå i vaccinprövningen, och mamma Kattis sa ja, utan att tveka. Pappa Fredrik var lite mer tveksam, och hesiterade över att låta Sandra ingå i något experiment.
Sandra, som är en superallert tjej, med massor av skinn på näsan, såg det som en chans. Dessutom kan jag ju hjälpa andra, säger hon. Och det är precis så Sandra är. Omtänksam och snäll!

Nytt svenskt vaccin mot barndiabetes
När Sandra kom hem började den stora omställningen för både henne och övriga familjen.
Sandra tar ca 7 sprutor om dagen och dessutom 8 blodprov per dag. Det är mycket stickande för ett litet barn.
I dag tycker Sandra att det går lite bättre, men det kan ibland vara jobbigt att följa ett strikt schema med maten. Barn med diabetes måste äta på mycket bestämda tider, och kan inte "hoppa över" t.ex. ett mellanmål utan måste hela tiden tänka på att ha mat med sig. Socker och godis får självklart inte Sandra äta.
Det är mycket att tänka på med mat, sprutor, insulin, socker osv. Det tar mycket tid, och i början var både Sandra, mamma och pappa oroliga. Nu har de däremot fått in rutin och det har blivit "en del av vardagen"

Sandra önskar sig såklart ett botemedel, och tanken med vaccinet är att komma in i ett tidigt skede av sjukdomen, innan de insulinproducerande cellerna hunnit bli allt för förstörda.
Alla barn, som ingår i studien, får fyra injektioner. Två tredjedelar får placebo eller vaccinationsinjektioner blandat med placebo, och bara en tredjedel får 4 vaccinationsinjektioner. Redan i vår väntas de första analyserna vara klara.

I Sverige har drygt 8000 barn Typ1 diabetes. ( Totalt har 350.000 svenskar diabetes)
Finland har högst andel fall av barndiabetes i världen, och på andra plats kommer Sverige. Varför? Forskarna vet inte säkert varför förekomsten av barndiabetes är så stor i Sverige. Ärftlighet och miljöfaktorer kan vara en del av förklaringen.
Sedan 1980-talet har andelen insjuknade fördubblats samtidigt som sjukdomen drabbar allt yngre barn. Sjukdomen är ett av de största hälsohoten mot barn och unga i Sverige i dag. När sjukdomen väl bryter ut finns inte mycket att göra.

Det är här Johnny Ludvigssons, professor vid Linköpings Universitet, så kallade GAD-vaccin kommer in i bilden. GAD är ett enzym som de,av en slump, hittade i blodplasma när de försökte rena blod i slutet på 1970-talet.  Enzymet har en viktig funktion i hjärnan, och brist på enzymet leder tilll kramper och stelhet.
Nu visade det sig att ämnet också frisätts i bukspottkörteln där insulinproduktionen sker. Forskarna tror att det spelar en viktig roll för regleringen av bland annat insulinproduktionen.
Antikroppar mot GAD är ett tydligt tecken på att sjukdomen är på gång. Tillförs GAD i små mängder bromsas sjukdomsutvecklingen upp, visar djurförsök.
Genom att tillföra delar av detta ämne, bundet till små mängder aluminium, aktiveras immunförsvaret och förstörelsen av de insulinproducerande cellerna kan hejdas. Detta är hypotesen som nu alltså prövas på Sandra, och andra nyinsjuknade barn i Europa och USA.

I kväll åkte hela familjen Åstrand till Stockholm för att i morgon bitti gästa morgonsoffan i TV4 Nyhetsmorgon. Runt 07.00 beräknas inslaget med Sandra sändas. Titta gärna!!!

Det viktigaste är ändå att ALLA hjälps åt! Utan era bidrag, till forskningen om diabetes, skulle detta vaccin aldrig kunna bli verklighet!
Sms:a HOPP till 729 29 så bidrar du också till forskningen om barndiabetes!
Barndiabetsfonden

Gå också in på Barndiabetesfonden.se



Fakta - diabetes


Lite fakta om diabetes:
Diabetes är flera olika sjukdomar. Den gemensamma nämnaren är att kroppen inte kan använda matens kolhydrater som energi. Istället för att tas upp av kroppen ligger kolhydraterna kvar som högt blodsocker.

Typ 1-diabetes kallades tidigare barndiabetes, men kan också drabba vuxna. Sjukdomen är autoimmun, och innebär att kroppen slutar att tillverka insulin, det hormon som behövs för att kroppen ska ta upp kolhydrater som energi. Diabetes typ 1 behandlas alltid med tillförsel av insulin via penna eller pump.

Typ 2-diabetes kallades tidigare åldersdiabetes. Sjukdomen innebär att kroppen inte är så mottaglig för insulin, vilket gör att energin från matens kolhydrater inte tas upp fullt ut.
Det finns också blandformer av typ 1 och typ 2, och orsakerna till sjukdomarna är inte helt klarlagda. Både ärftlighet och miljö anses spela in, och för diabetes typ 2 är kopplingen till livsstilsfaktorer som kost, motion och stress stark.


 
Många andra tidningar och nyhetssajter har också skrivit om nyheten.
Läs här   här  och här och  här  och här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej
Jättefin artikel om ett viktigt ämne. Många förstår inte hur allvarlig sjukdom barndiabetes, Diabetes typ 1, är. Tack för att du skriver om det.

Stor kram
Mamman

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/