Menybar

söndag 21 november 2010

MAGNUS UGGLA SKÄNKER BORT TOABORSTAR "VA EN BÄSTIS ANVÄND BORSTIS"


Magnus Uggla skänker bort toaborstar
Toaletter....en skitsak....och nu blir det skitsnack.....

Härom veckan lyssnade jag på Magnus Ugglas  fredagsprogram på P4
( För övrigt ett mycket trevligt och underhållande program, vilket Lilla Frun motvilligt erkänner, då jag egentligen inte är något Ugglafan)
Den gode Magnus förfasade sig över alla snuskiga allmänna toaletter, som finns överallt i samhället: på krogar, pubar, arbetsplatser, teatrar o s v.
Han namngav ett stort biopalats, som han nyligen besökt, där toaletten var riktigt grisig.

Uggla menar att det inte är biografens fel utan de som BESÖKER  toaletterna.
Det borde vara besökarens plikt att göra rent efter sig och borsta bort alla fartränder.
Men kanske är det de ”unga och bortskämda” som inte har mamsen eller pappsen med sig,  som tror att någon annan ska komma och borsta rent efter dem?!

I protest mot alla skitiga toaletter, startade Magnus Uggla ”Va´ en bästis använd borstis” , och delar ut toaborstar till höger och vänster.
Antingen kan man ge bort en toaborste till ett företag, eller inneställe, som man tycker har skitiga toaletter. Eller så kanske man behöver en själv.
Allt man behöver göra är att maila till Magnus Uggla här  så skickar han en skitsnygg borste till dig!
Skitbra jobbat Uggla!!



En annan kändis som hatar smutsiga toaletter är allas vår kära Lill-Babs.
Jag har från säker källa hört, att hon tar tag i både toaletter och tvättställ där hon anser att det är ofräscht.
Hon låser in sig, skurar och fejar och öppnar inte dörren förrän toan eller damrummet är snyggt igen. Toppen!

Men visst är det för jä….t att inte folk kan hålla snyggt efter sig själva! Lämna toan som du själv vill finna den! Alltså ren och snygg!
En av de snyggaste offentliga toaletter jag vet, är på en krog längs E4 vid Stavsjö, tyvärr minns jag just nu inte namnet. De har välstädat och fint och doftljus är tända, som ger en både mysig och välkomnande känsla! Lyxigt!!!

Lite kuriosa om dassets tillkomst:
På medeltiden hade allmogen bara en grop och med en träplanka att sitta på. (Alltså ungefär på samma sätt som scouter och Robinssondeltagare ordnar sina sanitära angelägenheter nu för tiden!)
Som ”toapapper” användes mossa, löv, snö eller träpinnar.
Kunglighet och adeln använde mest tronliknande pottstolar och kastade helt sonika ut pottans innehåll genom fönstret ( därav uttrycket ”kasta vatten”)

Så småningom byggdes väggar och tak över gropen och man ersatte plankan med en bänk med hål i. Oftast fler än 5 hål.
Dasset (kommer av tyskans Das Haus) var ett ställe att umgås på. Här kunde äkta makar sitta och prata hemligheter, som inte lämpade sig för barnens öron.
”Hemlighuset” användes också flitigt av väninnor som ville skvallra eller så tog man med hela barnaskaran dit, så att alla kunde uträtta sina behov samtidigt. ( Skulle vara vettigt att ha även i vår familj, där ALLA verkar bli "nödiga" samtidigt och de två toaletter vi har,  ALLTID verkar vara upptagna när man som bäst behöver de.

Dasset byggdes ofta på en plats med fin utsikt, så man kunde sitta med dörren öppen och filosofera. ( Maken tar med en tidning i stället)

Dagens badrum och toaletter görs allt lyxigare och det känns nästan snuskigt att uträtta sina behov där. Man vill ju inte "skita ner", men nöden har ju ingen lag…..

I vår familj hissar vi varningsflagg, i form av en handske på toadörrens handtag, om vi lämnar toan med en inte alltför behaglig doft. Då vet näste man att man får gå in på egen risk eller använda gasmask. (Självklart har Lilla Frun aldrig behövt att sätta upp någon handske...det gäller bara övriga familjen!)
Att öppna fönstret för vädring är en självklarhet, det gäller bara att vintertid komma ihåg att stänga det igen efter en stund, så att man inte fryser fast på sitsen vid nästa besök!

För allas trevnad nästa gång du är på krogen, kom ihåg Ugglas uppmaning: ”Va´en bästis använd borstis”.


intressant   Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

icornr sa...

Visa din blogg på iPhone och få fler läsare!
http://www.icornr.com/sv/adduser.php

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/