Menybar

lördag 16 oktober 2010

Dykare spottar inte i glaset!

Hej Lilla Frun
En fråga som jag fick av en dykelev.För att ta bort imma på cyklopet så går det lika bra med saliv eller medel som tar bort imman.
Fråga som jag vill ha svar på är vad är det i salivet som gör att imman försvinner?

Ni som vill göra prova på dyk i simhallen kontaktar mig ( Svensexor , Möhippor , Företagsjippo mm mm 1-4st 250:-/per 5-10st 150:-/per http://www.dkoctopus.se/




Hejsan Dykarn!

Vad härligt att dyka!
Det verkar finnas en hel del "knep" för att förhindra imma på cyklopet. Det finns tydligen en väldigt tunn vattenavvisande film, typ impregnering som man kan köpa och sätta på cyklopet, som förhindrar att imman bildas överhuvud taget. Glasen blir "feta". Vad som händer när man " spottar" i cyklopet är alltså att de små dropparna i imman flyter ihop med saliven och bilar en egen typ av vattenavvisande film.
Det finns massor av tips på nätet över vad som går att använda för att hålla brillorna immfria. Det genomgående i tipsen verkar ändå vara att använda produkter som innehåller tensider.
Tensiderna gör alltså att vatten flyter ut till en hinna, istället för att bilda droppar, dvs. imma. Imman i sin tur bryter ljuset som skymmer sikten.


Produkter som innehåller tensider är t.ex. fönsterputs, schampo, raklödder, diskmedel och tvål.
Andra tips på vad du kan använda är t.ex. just raklödder. ( fungerar även på badrumsspeglar )
Raklödder lämnar en film av stearater som inte vattnet fastnar på. Tyvärr kan raklöddret ge en fettliknande hinna.
Det går också att göra ett "skum" av Barnängens barntvål vars feta hinna sedan fungerar mot imma på t.ex. badrumsspeglar, MC-visir, och just cyklop.
Också tandkräm ska tydligen vara ett klassiskt knep bland dykare. Gnid det mot glaset och skölj av. Här tänker jag däremot att man kanske måste vara lite försiktig. Vissa tandkrämer har ju en slipande effekt och det är väl inte så kul om man repar glaset i cyklopen.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga.
Kul att du passar på att göra lite reklam för din dyksite här hos mig!

Simma lugnt / Lilla Frun
Bäst att ha immfria cyklop så att
man inte missar om en sådan här
liten sötnos dyker ypp.

Inga kommentarer:

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/