Menybar

söndag 24 oktober 2010

ELDA MED VED och PETA IN EN PINNE I BRASAN

Datum:  Lördagen den 23 oktober 2010, 23:11:53
Namn:  Engelbrekt Flåbuse





Ved är ett naturligt bränsle
med lite koldioxidutsläpp.
Lilla Frun, Det har länge besvärat mitt sinne, och idag har undertecknad också genom egna studier och experiment konstaterat faktum. I enlighet med det gamla talesättet " Ett trä kan inte brinna, och en kärring kan inte träta" förefaller detta vara sant. Det har i många år funnits som en molande tanke om detta verkligen stämmer. Så idag, skridande till verket för egna iakttagelser omkring detta fenomen. Kan jag då i egen härd konstatera, att inte ens med den rödaste glödbädd står att uppbåda minsta lilla flamma så länge endast ett vedträ placeras i den glödheta eldstaden. Ity, endast när ytterliga vedträ placeras uppå förstnämnda dito slår så äntligen brasan i brand. Så kära Lilla Frun, befria mig från ytterligare grubblerier och bringa klarheter omkring detta mysterium, enkom då får sinnet frid.
Eder ärevördige,
Engelbrekt Flåbuse

Ja du, Engelbrekt,
när jag läser ditt brev känns det som om jag genom ett trollslag befinner mig ett par hundra år tillbaka i tiden. Vem sjutton pratar så nuförtiden? Ja, Engelbrekt Flåbuse tycks göra det i alla fall. Lilla Frun känner, må vara helt fel, på sig att någon driver med henne, men ska i alla fall, som den vetgiriga och envisa person hon är, försöka ta reda på svaret på din fråga.

Först och främst provade Lilla Frun din teori i praktiken. Och jag är ledsen att säga att för mig funkade det. Dvs. din teori stämde inte. Jag hade en glödbädd (väldigt varmt) och la in ett vedträ ovanpå. Efter ca: 10 minuter fattade vedträt
 eld och...brann upp. Varpå Lilla Frun inte har några som helst bevis för
sitt påstående.

Lilla Frun ringde också en god vän som är brandman för att höra ett "proffs" syn på saken. Han höll tyvärr inte heller med dig. Han sa att det har ingen som helst betydelse hur många vedträn man lägger in bara glödbädden är tillräckligt varm. Däremot kan det såklart vara svårt att få fjutt på bara ett vedträ, om glödbädden saknas. Troligen är det så, att du och den som uppfann talesättet inte har det så glödhett i brasan. Inte heller den andra delen av det gamla talesättet, har förövrigt aldrig hört det, verkar stämma. Är bara kärringen tillräckligt grinig, kan hon nog träta med omnämnda vedträ om det så behövs.Men för att slippa följa brandmannens råd om att ge dig ett årsmedlemskap i scouterna, ska Lilla Frun i stället ge lite tips och råd för hur man eldar.

Som ni kanske läste i ett tidigare inlägg om att det ska bli den
 kallaste vintern på 1000 år kan konsten att elda rätt komma väl till pass. Men det är inte alltid så enkelt som det kan tyckas att t.ex. elda med minsta möjliga utsläpp och att se till att veden är lagom stor och torr. Fördelen med ved är att det är ett naturligt bränsle som inte ökar utsläppen av koldioxid.
När du har huggt, kapat, kluvit och travat veden är det viktigt att den får torka, under tak, minst ett år innan den ska eldas.
Tyngre ved som björk, bok och ek ger mer värme än till exempel gran. Elda aldrig med målat eller impregnerat virke. Du får heller inte bränna hushållssopor.
När man tänder brasan begår många felet att lägga in för stora vedträn i spisen eller kaminen, med förhoppning om att brasan ska brinna längre. Många stänger dessutom spjället vilket bara leder till att giftiga gaser, sot och tjära bildas. Dessa giftiga ämnen går antingen ut genom skorstenen och förorenar luften,eller fastnar i rökkanalen och ökar risken för brand.
För att elda rätt måste storleken på vedträna anpassas efter eldstaden. Det måste också finnas tillräckligt med luft så att förbränningen sker vid hög temperatur och med lite rök. Det är också bättre att elda fortlöpande än att tända en brasa då och då. En annan viktig sak att nämna är att ALDRIG pyrelda. Pyreldningen uppstår då eldstaden inte får tillräckligt med förbränningsluft, en griftig rök bildas som innehåller tjära.
När elden brunnit ut, ska askan förvaras i ett plåtkärl med tätslutande lock. (glöd kan finnas kvar i flera dagar) Du kan med fördel sprida askan i trädgården, (var noga med att det inte finns någon glöd kvar) Askan innehåller näringsämnen och fungerar därför som gödning. Strö inte ut för mycket aska bara. Den kan innehålla
tungmetaller.
Det var synd att jag inte kunde styrka din teori, men hoppas ändå att du fått några användbara tips inför vintern. Passa i alla fall på att njuta av denna gamla klassiker med Mats Rådberg och Rankarna - PETA IN EN PINNE I BRASAN!



 intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kära lilla frun,

Det förvånar mig storligen att Ni inte kommit fram till samma slutsats som undertecknad, förvisso försvinner veden över glöden. Enkom av lite glödgande och rykande, men några flammor stor dock inte att finna så länge endast ett virke finns där. Jag vill också bestämt proklamera att det voro mig fullständigt främmande att försöka narra lilla frun, sådana tilltag anstår mig icke. Jag noterar att lilla frun tar sitt uppdrag ytterst seriöst och så skall hon från min sida också bli bemött. Undertecknad mottager edert engagemang med stor ödmjukhet, och ser fram emot vidare problemlösningar som besvärar sinnet.

Eder mest tacksamme,

Engelbrekt Flåbuse

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/