Menybar

måndag 25 oktober 2010

HELA LIVET BESTÅR AV SIFFROR

Har ni tänkt på hur hela livet kretsar kring siffror och nummer?
Det är personnummer , kontonummer, registreringsnummer, kundnummer, artikelnummer, telefonnummer, kreditkortsnummer, kontonummer, skonummer, hattnummer, handsknummer, mobilnummer, anställningsnummer, husnummer, postnummer, skåpsnummer, könummer, sidnummer, ip-nummer, ordernummer, lottnummer, organisationsnummer, ramnummer, ocr-nummer, cirkusnummer...nej, det hörde nog inte hit, eller?
De allra flesta av de här numren måste du ha i huvudet. Och det räcker ju inte med att kunna t.ex. ditt eget personnummer, utan dessutom ska du hålla reda på dina barns personnummer, makens personnummer, kanske någon gammal mormors personnummer och finns det dessutom ett ex som är far till ett av dina barn, ja då måste du kunna hans/hennes också. (ALLA 10 siffrorna. Det räcker ju liksom inte med att bara kunna det på ett ungefär.)
Sen ska du dessutom kunna en väldig massa telefonnumer till folk. Både hem och till alla mobiler. Jag har en
obestämd känsla av att desssa nummer är mer förväntat att kvinnor ska hålla reda på. I alla fall hemma hos oss. Maken frågar ofta vad t.ex. hans syster har för nummer, eller barnens kompisar, eller t.o.m barnen,. Vems är numret som står på nummerpresentatören? (även här utgår han från att jag vet, vilket jag i  och för sig oftast gör) Han kan faktiskt fråga vad det är för nummer till Bilprovningen eller ICA Maxi, och faktum är at jag springer runt och håller även sådana nummer i huvudet.

För att inte tala om alla koder man ska memorera i huvudet. Pinkod till bankomatkortet, till Internetbanksdosan, alla lösenord till olika Internetsidor, e-legetimation, ICA-kortet, Medmera-kortet, 3 olika bensinkort, portkoden....här måste jag hämta andan! 

För att slippa ha FÖR många olika koder i huvudet använder sig många av samma koder på alla kort,(om det går att välja själv) Många använder sig t.o.m av samma användarnamn och lösenord till inloggning på alla sina olika Internetsidor.Vad alla datahackers och plånbokstjuvar måste vara tacksamma för att vi har så dåligt minne. De behöver ju bara knäcka koden till ett kort så har de koden till alla i plånboken! Lyckas de hacka din dator, jaja mensan, då har vi varit så snälla att vi försett de med alla våra inloggningsuppgifter också! Så bra!

Så har vi ju alla andra siffror vi dessutom måste pressa in någonstans i vår vänstra hjärnhalva. (Va? Vi får inte ens använda hela hjärnan till att lagra alla dessa nummer och siffror.) T.ex. alla födelsedagar, och då inte bara din egen familjs utan gärna dina syskons familjemedlemmar, dina föräldrars syskon (och föräldrars också för den delen), dina kusiner, mostrar, fastrar, mor-och farföräldrar, svärföräldrar, (och deras nya. Det var ju poppis att skiljas på 70-talet.) barnens kompisar, Kungen och hela hans familj.
Sen har vi alla mått och storlekar, på ALLA i familjen. (Som dessutom ständigt ändras. ALLA i familjen bara växer, konstigt nog...) Klockslag och datum. Kvinnor ska också hålla reda på sitt bystmått, midjemått och alla mått och storlekar på verktyg och instrument i kökslådan typ dl, ml, kg, kryddmått osv. Männen, å sin sida, ska komma i håg många av måtten och storlekarna på verktygen i verktygslådan, och andra "manliga saker" (får jag en sån där manhaftig, feministisk kvinnosakskvinna efter mig nu?) som t.ex. storlek på blocknycklar, hylsnycklar, spik, skruv och virke. Däckstorlekar på cykeln och bilen, kaliber på skotten och geväret, och jag får väl inte glömma alla hästkrafter? Det är viktiga siffror att komma i håg hur många hästkrafter senaste Porschen har, eller hur många fler häskrafter hans bil har, jämfört med grannens. Nästan lika nödvändigt som att hålla reda på vikten, för kvinnor. Gärna då både sin egen och bästa vänninans.

Ja, alla dessa nummer och siffror. Jag vill passa på att utfärda en liten varning.
Siffran sex! Passa på att använda den så ofta och så länge ni vill, men...! Glöm den INTE! (Speciellt illa tror jag det är om kvinnan glömmer 6, men inte mannen.) Det kan bli tråkigheter om man glömmer. Nästan skilsmässa, faktiskt! ( Det kanske var det som hände på 70-talet?) Den siffran ska förövrigt inte användas med fel person, heller. Speciellt inte om man är gift. Detta kan i så fall också leda till tråkigheter, och i värsta fall skilsmässa!

Till sist vill Lilla Frun passa på att säga att trots alla siffror, koder, lösenord, mått osv. som vi tvingas hålla reda på, så önskar Lilla Frun att ALLA tar sig ett nummer!
intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/