Menybar

lördag 23 oktober 2010

FORSKARNA SPÅR DEN KALLASTE VINTERN PÅ 1000 ÅR!

Forskarna spår - Kallaste vintern på 1000 år

Kallaste vintern på tusen år

Visste ni att ryska och polska meteorologer spår om att vintern 2010 kommer bli den kallaste på 1000 år?
Lilla Frun får gåshud över hela kroppen bara hon tänker på det!
Enligt forskarna håller Golfströmmen  på att försvagas och kan då inte hålla borta strömmarna från Norra ishavet. Kylan kan påskyndas av oljekatastrofen i den Mexikanska golfen. De stora mängder olja som spilldes ut minskade hastigheten av golfstömmen och har lett till att den transporterar en mindre mängd varmt vatten.
Att kylan kommer, och är tidig, märktes väl i torsdags kväll då årets första snö kom. Hade snön bara ramlat ner från himlen för att lika snabt försvinna, hade det inte varit så konstigt, men det är tydligen själva grejen att den bitvis ligger kvar, som gör att det pratas om snörekord. Förra gången snön låg kvar så tidigt som i oktober har inte hänt sedan 1928.
Och då tänker Lilla Frun...det fanns väl ingen miljöförstöring då? Är jag helt ute och åker skidor nu, eller?
Det pratas ju så mycket om den globala uppvärmningen, om hur vi förstör vår planet osv osv. Men om det
 var så kallt redan för 100 år sedan, då kan ju snön nu i oktober inte ha med miljöförstöringen att göra, eller?
Tror ni att det överdrivs... aldrig så lite?
På 80-talet var det ju en väldans massa prat om ett stort hål i ozonskiktet. Man kunde inte slå på tv:n utan att det snackades om detta hål, än mindre spraya håret på en offentlig toalett utan att riskera muggdoppning och en stor, fet avhyvling av någon toalettbesökande, rödhårig miljöaktivist med Fjällrävenryggsäck. (Visste ni förästen att Fjällrävenryggsäckar är supermodernt igen, så upp på vinden och leta på din gamla backpack)

Visste ni, dessutom, att man började med vädermätningar så sent som för 130 år sedan. Så att forskarna skulle VETA att det blir den kallaste vintern på 1000 år kan de egentligen inte göra, eller hur. De kan ha forskat kring, och TRO att det inte på 1000 år varit så kallt, men VETA..nej det kan de väl egentligen inte göra, eller? Och ingen forskare, proffessor, väderexpert eller dylik beläst person, säger ju faktiskt att de VET någonting. De säger att de spår! att vädret ska bli si eller så. ( Den man, eller kvinna, som VET i förväg vad det ska bli för väder blir nog mångmiljonär utan tvekan) Spå i väder. Ska man tro på det här? De som spår i händer lyckas väl träffa rätt ibland också. Och de som spår i kort. De lyckas allt ibland de med! Vintern blir så kall som den blir, och det blir så mycket snö som Kung Bore vill, men det kan ju ändå vara bra att TRO att det ska bli kallaste vintern på 1000 år. Så är man ju i alla fall förberedd!

Nu menar jag såklart inte att jag inte tror att vi håller på att förstöra vår planet. Självklart ska vi samåka och åka kollektivtrafik till jobbet. Släcka lampor, och stänga av vattnet när vi borstar tänderna, dra ur mobilladdaren ur kontakten när vi inte använder den, inte låta dator eller TV stå på Standby osv. Och sopsortera! Såklart! Jag har faktiskt vänner som INTE sopsorterar. OCH DE HAR BARN! Förlåt men jag blir verkligen upprörd. Hur tänker de? Att när deras barn växer upp, om det finns någon planet kvar att tala om, då får de bo på uppe på ett sopberg som mamma och pappa byggde när de var unga. Vad duktiga mamma och pappa var, VA?
Självklart ska vi värna om vår miljö! Men tror ni att det är det lite, lite lite överdrivet det här snacket om global uppvärming? Bara frågar. Inte påstår! ( Med risk för att det ska märkas att jag bara har 2 hjärnceller som jobbar helg, varför heter det Globaluppvärmning om det ska bli den kallaste vintern på 1000 år? Jag vet, jag skojade bara. Det har med Antarktis att göra, som smälter...Golfströmmen som försvinner...osv osv. Eller hur? Visst har det? Va? .....Eller?

Jag tyckte förra vintern var jobbig. All snö som skulle skottas, alla kläder som skulle pälsas på barnen och mig själv...och maken....i flera, flera månader, all ved som skulle huggas, bäras in och eldas, dyra elräkningar som skulle betalas...fy faan! Och nu kommer det igen..fast värre, tydligen.
Funderar på att skaffa en Bäveroverall i nylon. Eller är det tvärtom? En overall i bävernylon. Glömmer aldrig den härliga reklamfilm Åhléns hade för ett par år sedan där pappan och barnet sitter i en bil på väg till skolan. Ungen gnäller att han inte vill gå till skolan poch att alla de andra barnen kommer skratta åt honom. Pappan blir ledsen och arg och säger "-Nu går du till skolan, pappa har suttit uppe och sytt hela natten. Det var ju en bäveroverall i nylon du ville ha!"  -Nej, svarar pojken, och kliver med sorgsen min ur bilen. På sig har han en overall sydd att likna en bäver med låååång svans, pälsmössa osv. "Det var, säger pojken, en bävernylonoverall jag ville ha!"
Någon mer som minns den underbara reklamen?

Hur som helst, tänk klimatsmart, såklart, förbered er på en kall vinter med mycket snö, hugg veden, skaffa snöslunga, köp en bäveroverall och kramas mycket så håller ni er varma! Passa på att ta en liten mysstund framför brasan hela familjen, plocka fram kortleken, den det står Tarot på, och se sen om någon av er lyckas spå morgondagens väder. Vem vet! Ni kanske blir rika på kuppen!


 intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/