Menybar

onsdag 27 oktober 2010

VARFÖR FIRAR VI HALLOWEEN?

Halloween
Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober.
Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga keltiska nyårsfesten Samhain. Den 31 oktober firade man att sommaren var slut och att vintern började. Denna natt trodde man att de döda återvända till jorden och för att vägleda de döda, samt skrämma bort häxor, som också ansågs vara i farten denna natt, tände man eldar. Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

<><><><><><>
<>
<><><><><><>


För att lysa upp mörkret bar man ljusförsedda rovor utskurna till ansikten
Den 31 oktober var ju också kelternas nyårsafton. Därför var det  också en lämplig kväll att spå om vad som skulle hända under nästa år.

I och med kristendomens införande och den katolska kyrkans framväxt ville kyrkan ha bort firandet av Samhain och som ett steg i det  införde den katolska kyrkan år 731,alla helgons dag (All Saints day), den 1 november, som en fest för de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen var också tänkt som en ersättning för Samhain.
Men den nya helgdagen lyckades inte utrota firandet den 31 oktober.
Halloween firandet fortsatte som en blandning av hedniskt och kristet. Och det var som så den kom till USA på 1840-talet, med katolska och irländska invandrare.

I USA utvecklades festen till en populär barntradition med maskerad och ”trick or treat”. Barnen klär ut sig till spöken, prinsessor, benrangel och liknande och går runt och tigger godis i grannskapet. Om de inget får hotar de med straff av olika slag. Tilll festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor.
Och det är så vi i Sverige, de senaste 10 åren, har kommit att fira Halloween.
Tyvärr är en del emot firandet av Halloween. De tycker inte om festens dödstema och att det dessutom har blivit så kommersiellt. Många är rädda att festligheterna, spexen, buset osv ska "ta död på" (man måste få vitsa till det lite) de lite allvarligare sederna kring Allahelgonafirandet., men, i stället har det faktiskt visat sig att t.ex. seden att tända ljus på gravarna under Allahelgonahelgen har ökat!
Lilla Frun tycker att Halloween är en kul grej. En chans till lite fest för alla åldrar att fira tillsammans. En chans att lysa upp höstmörkret lite grann, och det är kul att Halloween ändå firas så mycket som det gör. Med maskerader på dagis, fritids, privata fester, att barnen kör bus eller godis  (=”trick or treat”) även om det är i MYCKET mindre omfattning än i t.e.x USA.

Att Halloween samsas med Allahelgona, det kristna mot det mystiska, är inte konstigare än julafton, med Jesus och tomten, eller att påsken, med sin maskerad, påskärringar osv samsas med Jesus och uppståndelsen, eller hur? Men det är det inte lika många som reagerar mot!

I USA infaller alltid Halloween den 31 oktober och det är det datum du ska fira om du vill följa den amerikanska seden. Firandet i Sverige sker vanligen på aftonen före alla helgons dag, vilket i år blir den 5 november.  Men Halloweenfester kan även förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/