Menybar

torsdag 28 oktober 2010

10 TIPS PÅ GRATIS HÖSTLOVSKUL

Höstlovskul behöver inte kosta någonting!
Nu när det är dags för höstlov, vill många småbarnsföräldrar, liksom undertecknad, hitta på något kul med sina små.
Men för alla räcker inte slantarna i plånboken till för aktiviteter som kostar skjortan.
Vill man ta med familjen på simhallen, muséer, upplevelsecenter typ Tom Titts, Bushus, bio, och liknande kan man räkna med att åtminstone ett par hundralappar försvinner. (om inte ännu mer)

Men...det finurliga med de flesta barn är att de är inte det minsta medvetna om vare sig pengar, vad saker kostar, eller hur mycket mamma och pappa har i plånboken. De vill bara att man ska ha en kul och mysig
 dag tillsammans! Och det finns massor av spännande och roliga saker att göra under höstlovet...som inte kostar ett smack!

1. Man kan t.ex. ha en mysig picknick i skogen tillsammans. Eller kanske passa på att grilla på någon av de många grillplatser som de flesta kommuner har ute i naturen. Så länge det inte är snö och halt, går det ju utmärkt att ta sig dit med fötterna, eller på cykel. (finns det snö, får ni väl plocka fram pulkan) Passa på att samla mossa till adventsljustaken om ni är i skogen.
Bygg en lekpark till
de små tomtebobarnen
2. På mina barns skola gjorde de en mycket uppskattad sak med barnen för ett litet tag sedan. De samlades i skogen, och där berättade fröken sagan om "Tomtebobarnen". Ni vet, Elsa Beskows små söta tomtebarn med svampar som mössor. Efter sagostunden fick barnen hjälpas åt att bygga "en lekpark" till de små tomtebobarnen. De byggde av små pinnar, kottar, stenar, snören osv. Och barnens fantasi var det ingen hejd på. Det byggdes linbanor, gungor, gungbrädor, rutschkanor. Allt i miniatyr så att det skulle passa de små, som bor i skogen. Och naturen bjöd på allt! Allt var gratis! Och tomtebobarnen blev säkert jätte glada!
3. Kolla upp om det är öppet på din kommuns sopstation, brandstation eller något annat ställe som du tror barnen skulle tycka om. Kanske en fabrik eller liknande. Ring och se om ni kan komma på ett litet studiebesök.
4. Gå till biblioteket. Där finns både massor av underbara böcker att läsa tillsammans, eller lärorika spel på datorn att spela en stund. På biblioteket kan ni också låna barnfilmer eller ljudböcker att ta hem och mysa med tillsammans.
Gör strumpdockor tillsammans
5. Ett av de starkaste minnen jag har sedan jag var barn, är när min pappa och jag skulle åka tåg till farmor och farfar som bodde 5 timmar bort. För att hålla mig sysselsatt hade min pappa tagit med sig några strumpor, knappar, garn, stuvbitar, nål och tråd. Vi var sedan fullt sysselsatta hela resan med att sy "handdockor", och även roa andra resenärer med vår lilla teater som vi hade när dockorna var klara. Här slår du alltså många flugor i en smäll. Du blir av med de där uddastrumporna som bara ligger i tvättstugan och retar dig. Du och barnen har en jätte trevlig stund när ni gör dockorna, och även många timmars kul med att sedan leka med de. Har du inte knappar, garn osv hemma, fråga runt bland vänner och bekanta. De flesta har både lite stuvbitar, överblivna knappar osv hemma. (Prata annars med tygaffären i din stad. Säkert har de lite överblivna saker som du kan få köpa riktigt billigt)
6. Detta tips kan låta väldigt tråkigt, men faktum är att barnen oftast älskar det! Städa och röj på barnens rum. Låt barnen få vara delaktiga hela tiden. Plocka ut leksaker som barnen växt i från, och gör sedan ett besök till någon hjälporganisation i din kommun, som tar emot saker till förmån för fattiga barn runt om i världen. Barn älskar att vara snälla. De kommer vara lika glada över att ha skänkt en av sina leksaker till någon som har det svårt, som om de själva hade fått en ny leksak.
7. Baka tillsammans! Säkert gillar dina barn också att hjälpa till i köket. Att baka tillsammans är verkligen mysigt. För att inte tala om när man får mumsa tillsammans på det goda man bakat!
8. Jobbar barnens andra förälder, mormor, farfar, morbor eller annan släkting eller vän på något ställe som det skulle passa att ni kommer på besök till? Ta med er en fikakorg, eller lite lunch och passa på att bjuda som tack!
9. Fråga på din lokala färghandel,eller snickeri (eller vänner och släktingar) om de har någon överbliven färg eller gammalt virke att skänka er. Låt barnen måla och snickra. Det kan vara en barnstol, barnbord, någon ram eller bara kottar och pinnar som kan målas om. Barn älskar att skapa. Ge de en hammare och lite spik, och de håller sig sysselsatta i timmar. Kanske är du så händig att ni tillsammans kan bygga t.ex. en fågelholk eller fågelbord till de små söta fåglarna som inte flyttar söderut i vinter. (Meddela Lilla Frun i Gästboken om du behöver en enkel ritning till det ni vill snickra)

Ha en Spa-dag med barnen

10. Om regnet öser ner, och höststormarna viner runt husknuten, vad kan då vara mysigare än en Spa-dag tillsammans. Om ni har ett badkar, tänd massor av ljus, ha skön musik på stereon, massor av badskum och ligg länge. Har du inget badkar kan ni först duscha, lägga inpackningar i håret, ta ett härligt fotbad osv. Turas om att massera varandras axlar, fötter, händer och ryggar. Måla naglarna och bortsta varandras hår. Kanske vill de små prova din parfym och kanske  passa på att sminka mamma...eller för den delen pappa! Detta tips uppskattas faktiskt precis lika mycket av pojkar!

Hoppas ni får ett underbart höstlov tillsammans!

Kramar Lilla Frun

intressant.se        Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Dunken.se
http://lillafruns.blogspot.com/